17 Ocak 2013 Perşembe

Kırmızılı Bir Dilim Esmer....


1 yorum:

  1. Çocukluk yıllarımızın lezzet ve kokuları bugünlere göre çok farklıydı, özeldi; bizi o günlere götürmüşsünüz bu yazınızla, sağolun...
    Anneannem, yanmakta olan odun-kömür sobası üzerine maşa koyup ekmek dilimlerini dizerek kızartırdı ve bizler de o koku üzerine uyanır, yataklarımızdan kalkardık. Ellerimizin yanmasına aldırmadan aceleyle mis gibi tereyağını üzerine sürerdik. Soba üzerinde buharıyla salınan ve odayı demlenmiş çay kokusuyla dolduran çaydanlıktan ince belli bardaklara çaylarımızı doldururduk:) Küçücük bir masanın etrafına sığışıverirdik hep beraber…
    Günümüzden ekmek üstü bir lezzet tarifi de benden Pazar sabahları için:
    Özellikle bayat ekmekleri değerlendirmek içindir. Kullanılacak malzeme ölçüsünü ağız tadı ve yapılacak miktarla orantılayabilirsiniz. Çukur bir tabağa 1 yumurtayı kırıp güzelce çırpın. İncecik doğranmış yeşilbiber, yaz ize minik küpler halinde domates, kış ise kaşık ucuyla domates salçası, rendelenmiş kaşar peyniri, evde var ise ister biri ister hepsinden azar azar karışık, minik doğranmış sucuk, sosis, salam vb, biraz pul biber. Harmanlayın tüm malzemeyi… Ekmek dilimleri üzerine ince bir tabaka tereyağ sürün ve ardından fırın tepsisi üzerindeki dilimler üzerine bu karışımı, eşit olarak gezdirin. Önceden ısıtılmış fırının sadece üst ızgara kısmını yakıp 10 dakika kadar üzerleri hafif kızarıncaya kadar fırınlayın. Sıcak sıcak afiyetle tüketin…

    YanıtlayınSil