21 Temmuz 2015 Salı

Patates Oturtma


Efendim merhaba
Bu akşamüzeri (yani 28 Haziran 2015 Pazar) bir patates oturtma yapıp, fotoğrafını da facebook’a koyunca tarif isteyen dostlarım oldu.

Onlara söz verdiğim için bu kısa notu yazmak icap etti.

Önce malzemelerimizi sıralayalım:
250 gram dana kıyma
5- 6 adet patates
2 orta boy kuru soğan
4-5 adet ince yeşil kıl biber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet irice domates
Tuz, karabiber, kuru fesleğen
Bir tutam maydanoz
Sızma zeytinyağı.


 İşin keyifli yanı olan imal kısmına geçelim.

Önce tenceremize kıymamızı koyup suyunu salıp çekene kadar çeviriyoruz. 2 adet orta boy soğanımızı yarım piyazlık doğrayıp, kavrulma öncesi fazında tencerede gezenti vaziyetteki kıymamıza ilave ederken, bir küçük çay bardağı kadar zeytinyağımızı da ihmal etmiyoruz
Patateslerimizi soyup kalınca halkalar halinde doğradıktan sonra tenceremize ekliyoruz. Yeşilbiberlerimizi de uzunca parçalar halinde kestikten sonra patateslerine arasına yerleştiriveriyoruz.
Tüm malzemelerimizi, çıtırdama sesleri gelene kadar kavuruyoruz.
Takiben, bir yemek kaşığı biber salçamızı, bir su bardağı sıcak su ile inceltip tencereye tedbirlice gezdiriveriyoruz. İyice karıştırdıktan sonra baharatlarımızı ve tuzumuzu da ekliyoruz.  
Yarım su bardağı daha sıcak suyu ilave ettikten sonra ocağın ateşini kısıyoruz.
İrice domatesimizi yarım halka şeklinde kesiyor ve tenceredeki malzemenin üzerine bir yaz pikesi kıvamında örtüveriyoruz.
Ve tenceremizin kapağını kapatıp, kısık ateşte tıkıldatmaya bırakıyoruz.
Domateslerin, şezlongda kabaklamasına güneşlenen kokonalar moduna gelmesi ile ince kıydığımız bir tutam maydanozu domateslerin üzerine ekip ateşimizi kapatarak, “oturtmanın” kaymak bağlamasına müsaade ediyoruz.

Vallahi, test edilip onaylandı anacım. Lezzet on numroJJ
Arz ediverdim.
Ağzımızın tadı bozulmasın.
Selam ve sevgi ile

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder